Vinogas stāsts
GRENACHE UN GSM
Lai atrastu pašu saderigāko franču vinu jūsu maltitei, ir nepieciešamas priekšzināšanas. Franči,
pieturoties pie gadsimtiem vecām tradicijām, lielākajā daļā gadijumu savos prestižāko vina reģionu
vinu nosaukumos praktiski neizmanto vinogu šķirnes nosaukumu vai specifisko vina darināšanas
metodi. Viņi uzskata, ka ja jau Tu izvēlies viņu vinu, tad Tev par to viss jau ir jāzina!
MĀRCIS MITREVICS
VĪNA GARŠU SADERĪBA
Varenā Ronas ieleja, kas franču vina nozimiguma
hierarhijā ieņem stabilu trešo vietu uzreiz pēc Bordo un
Burgundijas, attiecibā uz atklātumu pudeļu etikets.
nav izņēmums. Pārliecinoši lielākajā daļā Ronas ielejas
vina apakšreģionu (apelāciju) produkcijas uz pudeļu
etiķetēm ieraugāms vietas apzimējums, bet ne vinogu
šķkirne. Ja Ronas ielejas ziemeļdaļā atļauto vinogu šķirnu
izmantošana ir ļoti limitēta - sarkanvins, piemēram, drikst
būt darināts tikai un vienigi no Syrah, tad Dienvidronā
šo vinogu šķirņu skaits ir mērāms vairākos desmitos.
Reģiona slavenākais vins ir Châteauneuf-du-Pape, kura
vindari bija Francijas pionieri vina apelāciju izstrādāšanā
un jau 1936. gadā izstrādāja vina kvalitātes sistēmu.
Sākotnēji tika atļauts izmantot lidz 13 dažādām vinogu
šķirnēm (ieskaitot baltās vinogas), bet šodien šis skaitlis
ir jau 19! Tātad ir vismaz 19 unikālas vinogu šķirnes,
kas tiek izmantotas viniem Dienvidronas pakalnos, bet
neapšaubāmi vissvarigākās ir Grenache - Syrah -
Mourvèdre.
Savukārt, Grenache atbild par ogu un augļu aromātu bagātigumu, Vidusjūras
garšvielu niansēm un garšas suligumu. Šis visas ir karstumizturigas un pat to
milošas vinogu šķirnes, tāpēc Dienvidrona un vēl vairāk un Dienvidrietumiem
esošie Francijas vina reģioni ir kā raditi bagātigas smaržu buķetes un garšas
kompleksa vinu radišanai.
Grenache / Syrah / Mourvèdre jeb GSM tiek uzskatitas
gluži vai par svēto trisvienibu šajā vina pasaulē. Šis ir
klasiskais Ronas dienvidu labāko sarkanvinu pamats,
kaut to nosaukumus uz pudeļu etiketēm neatradisiet.
GSM apzimējums parādijās lidz ar centieniem
Dienvidronas vinus audzēt un attistit Austrālijā. Šajā
blendā katrai tā sastāvdaļai ir svariga un speciáli
nodefinēta loma. Syrah pievieno struktūru, piparus un
pamatigumu. Visvairāk karstumu milošās Mourvèdre
pievieno eksotisku un pat dzivniecisku asins garšu.
Grenache, jeb precizāk Grenche Noir, kas kaimiņzemē Spānijā tiek sauktas par
Garnacha, bet Sardinijā par Cannonau, ir vinogas, kas ilgstoši tikušas uzskatitas
par necilām un izmantotas tikai vienkārša sarkanvina darināšanai milzigos
apjomos. No Grenache vinogām veidoto vinu dabigā ipatniba – smaržot pēc
svaigām ogām – zemenēm un tumšajām plūmēm, savienojumā ar izteikti
spilgtu sarkano nokrāsu un augsto cukura limeni nogatavinātās vinogās,
atļāva vietējiem zemniekiem un kooperativiem diezgan vienkārši sagatavot
milzigus krájumus lēta vina, kas, iepildits tvertnēs, lielākoties devās augstāk
uz ziemeļiem, apmierinot vienkāršo strādnieku slāpes pēc viegli saprotama un
stipra sarkanvina.
Bet ne katrā vietā Grenache ir bijis tikai vienkāršo laužu vins. Ir vairākas vietas,
kas jau kopš laika gala darina no Grenache ko ipašu. Pirmkārt, ir jäatzimē
vairáki maziņi Dienvidrietumu saldā stiprinātā vina rajoni, kas sarkanvina
gadijumā izmanto tieši Grenache, radot unikālus franču portvina ekvivalentus.
Kaimiņzemē Spānijā, kur milzigās Grenache plantācijas ari vienmēr ir kalpojušas
kā galda vina pamats, ir kāds neliels, bet ļoti ipašs kalnu nostūritis netālu no
Barselonas, ko sauc par Priorat. Īpašs tas ir ar savu neaugligo, akmeņaino zemes
virskārtu, kas gandriz pilnibā sastāv no melniem slånekļa akmeņiem, kurā spēj
izdzivot tikai spēcigākie, saknes vertikāli dziļumā dzenošie vinogulāji, un zemak
ielejā vēl aug ari olivkoki – nekas cits. Šeit, kopā ar otru vietējo vinogu šķirni
Cariñena, Garnacha (Grenache) vinogas piedzivo savu augstāko sniegumu.
Tāpat Spānijā ari slavenajā Riohā, ko ierasti uzskata par Temranillo spěllaukumu,
Garnacha piedalās vairākos spilgtos vinos un palidz tiem ar savām svaigajām
smaržām un krāsu. Atgriežoties Dienvidronă un tās slavenākajā vina apelācijā
Cheteauneauf-du-Pape, Grenache vinogas tur veido daudzu slavenu vinu
pamatu. Raksturigās svaigās zemenes Grenache aromātā ļauj šis vinogas
izmantot ari vietējo izslavēto rozā vinu darināšanā. Laikiem mainoties, jau
ši - mūsu gadsimta laikā arvien jaunradito vinu kvalitāte ir strauji mainijusi
uzskatus par šo vinogu šķirni – ne tikai Dienvidfrancijā, bet
visā pasaulē, un ir svarigi, ka tas ir noticis ari tieši un ipaši
Langedokā un Rusiljona, kas veido lielāko daļu no Pays d'Oc
vinu apelācijas, kur mūsdienu dinamiskā vindaru paaudze
darina neiedomājamu skaitu aizraujošu vinu, kuru pamatā ir
Grenache.
Uzzini vairāk par vinu: www.rimi.lv