KAD BEZRŪPĪGU PRIEKU
NOMAINA IZSMALCINĀTAS
BAUDAS
SIGNE MEIRĀNE
IZSMALCINĀTĀS GARŠAS
Ir agrs rīts, apmēram 7.00 no rīta. Ārā spīd saule, kas ir retums pēc lietainas
nedēļas. Pūš spēcīgs vējš un caur atvērto logu mājā ienes rudeni. Karsto vasaras
svelmi, kad siltumnīcas durvis pat pa nakti varēja nevērt ciet, nomainījušas
dzestras rudens vēsmas. Vasara ir bijusi izcila, tomēr arī rudens sola daudz.
Tas dāvās tik iemīļotos gardumus – ķirbjus, bietes, ķiplokus, kartupeļus, ābolus,
bumbierus un plūmes, kam lēnām pievienosies cigoriņi, mangolds, dažādie keili,
cima di rapa, mango, vīnogas, apelsīnu un citu citrusu raža.
Simbolizējot vasaras beigas, tumšāku laiku un
vairāk darba, rudens tomēr nav tikai tas sliktais,
kas pielavās nemanot. Tas ir laiks, kad mainās
mūsu ēšanas paradumi un dzīves ritms. Rudenim
piestāv jēra kājas cepeša, ilgi sautētas vistas,
krēmīga siera un treknu maskarpones desertu
(lasīt – tiramisu) smarža. Vieglo baltvīnu nomaina
krēmīgāks, un arvien biežāk baltvīna vietā glāzē
ielīst sarkanvīns, vieglajam Pinot Noir pamazām
dodot vietu tumīgajam Merlot un tanīniem
bagātajam Cabernet Sauvignon.
Ja no malas paskatās uz dzīvi, grūti pateikt, kurā
brīdī organisms dabiski pārslēdzas no vasaras
režīma uz rudeni. Bet tas notiek. Viens gadalaiks
nomaina otru, un arī mēs maināmies tam līdzi.
Skriešanu ārā kādam nomaina skriešana pa
skrejceliņu. Ilgās pastaigas kļūst īsākas. Kafijas
pauzes ar draugiem terasē kļūst par retumu,
pieejamas tikai tad, kad lietus paiet garām un
mugurā ir siltas drēbes. Kādam ledus kafiju, kas
bijusi labākais draugs +30 grādos, jau nomainījusi
melna kafija vai kapučīno, kas silda ķermeni un
dāvā īpašu mirkli, kad apstāties un pabūt šajā
vietā un laikā.
Man patīk rudens par spīti tam, ka sāk pietrūkt
gaismas un siltuma. Jā, vairs nevar skriet plikām
kājām pa pagalmu, bet var iekurināt kamīnu,
uzvārīt tēju un ieritināties zem segas. Man patīk,
ka brokastu maizītes ar tomātiem, gurķiem
vai krēmsieru nomaina rupjmaize ar sviestu
un riekstaino Ementāles vai Gruyere sieru, bet
vieglu brokastu vietā smaržo auzu pārslu putra
ar apelsīnu džemu un ceptas olas ar bekonu vai
karotīti sarkano ikru.
2
Nr. 4 / 2021
Uzkodu platē sevi piesaka marinēts gurķis,
saulē kaltēts tomāts eļļā, vītināta spāņu vai itāļu
desa un krēmīgs kamambērs vai pikants Grana
Padano. Maltītes no dārza terases pārceļas
iekšā pie lielā galda, kur gaisu pilda visu dienu
vīnā sautēta cāļa smarža. Tā vietā, lai uz grila
ātri apceptu steiku, krāsns darbojas vairāku
stundu režīmā, no gaļas gabala ar kaulu uzburot
perfekti maigu sautējumu. Dienas neviļus kļūst
lēnākas, jo vairs nav jāskrien uz peldi pludmalē.
Var palikt mājās un nodoties lasīšanai, kafijas
baudīšanai un cepšanai. Svaigi ceptas maizes
aromāts pārņem māju, liekot cerēt, ka, tiklīdz tā
būs gatava, varēs ķerties pie ēšanas, un kūkas uz
galda parādās arvien biežāk. Starp citu, tieši kūkas
un citi saldumi ir tie, kas visvairāk nodod rudens
ierašanos. Vieglie ogu deserti pazūd kā nebijuši,
un virtuve sāk smaržot pēc ceptiem āboliem
ar kanēli, pēc sviesta, cukura, miltiem, vaniļas,
tonkas pupiņām, ingvera un medus. Netīšām
uz galda, ievilkusies un sulīga, parādās medus
kūka, kas it kā tiek cepta tikai Ziemassvētkos.
Saldējumu nomaina 70% šokolāde, un gaisīgo
bezē vietā stājas sviestainie franču cepumi, kuros
nekas nav pažēlots. Daudz biežāk nekā vasarā
tiek nospiesta tējkannas vārīšanās poga, lai
pagatavotu labu mao feng, senčas vai zālīšu tēju.
Rudens ir maģisks. Šķiet, ka viss beidzas, bet
patiesībā daudz kas tikai sākas. Sākas jauns laiks,
kuru it kā negaidām, bet kuru, kad tas pienācis, ir
tik patīkami baudīt ar garšīgu ēdienu, labu kafiju
un izcilu vīnu lieliskā kompānijā!