procenti no visa Bordo vina biznesa sastada sie pr Porzie Grand
Ceļojuma stāsts
BORDO
MĀRCIS MITREVICS
Nākamais ceļojums mūs ved uz Francijas rietumu stūri, kurš, pateicoties savam ģeogrāfiskajam
stāvoklim, jau gadu simteņus ir svarigs Eiropas tirdzniecibas mezgls - gan dažādām precēm un lietām,
gan savulaik – viens no centrālajiem vergu ievešanas punktiem Eiropā. Izklausās skarbi, bet no vēstures
neizbēgsi, savukārt no nākotnes. - runā, ka tas esot atkarīgs tikai no katra indivīda gribasspēka.
VĪNA GARŠU SADERĪBA
Bordo ir ceturtā lielākā urbānā zona Francijā, tā ir viena no
iekārojamākajām tūrisma galamērķa vietām ar milzigu vecpilsētu,
kura ir iekļauta pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Brinum
Kura
skaistās pilis, katedrāles, romiešu senās kultūras
artefaktiem un zinātnes
s paliekas, mākslas
It kā ar to vel batu nar mklajumiem piepilditie muzeji – tā ir Bordo.
It ka ar to
sava ģeogrāfiskā izvietojuma dēļ
i par redionana),
dzinuli cauri gadsimtiem. Lidzīgi kā
Toutu par maz-
senā Mēness Osta (Porta la
un kultūras galveno attīstības dzinulipojusi par reģiona izaugsmes
Rīgas pilsētas centra krastmala, kas kādreiz kalpoja par ostu un bija
Save
Rigas
centrālā pilsētas notikumu vieta, arī Bordo pilsėta ir izaugusi dēļ
ostas, piesaistot tūkstošiem gan ienākošo, gan izejošo tirdzniecibas
un pat kara kuġu. Bordo pilsēta ir otrā kultūras un vēstures
pieminekļiem bagātākā pilsēta, atpaliekot vienīgi no Parīzes. Tātad,
nākamajam galamērķim pēc Parizes Francijā, ir jābūt Bordo!
Par vinu - Bordo ir ne tikai visprestižākais, lielākais cēlo vinu
reģions pasaul r
dåsnajām dotācijām, to apjoms mazliet samazinās) vinogulāju,
ap sešdesmit dažādām apakšreģionu klasifikācijām un ar pusotru
procentu no visas pasaules vina ražas, kas, pārvēršot naudinā,
sastāda
apgrozijuma. Tajā mit vairāk kā desmit tūkstošu ražotāju, kas gada
laikā saražo tuvu pie viena miljarda vina pudeļu. Bordo reģiona
ziemeļu daļas lielåkais dabiskais dalijums ir Žirondas (Gironde) upe,
kas sadala to labā krasta ciemos un kreisä krasta ciemos.
120 tūkstošiem
hektāru
(ik
gadus, pateicoties
desmit procentus
no visas pasaules vina eksporta
kurš šeit jau kopš romiešu laikiem praktizējas vina darināšanā.
Starp Bordo pilsētu un Atlantijas okeānu slavenākie vindaru ciemi
atrodas Žirondas kreisajā krastā Medokas (Medoc) apgabalā.
Slavenākie no tiem ir Margaux, St-Estephe, Pauillac un St-Julien.
Modernā Bordo slava pilnigi noteikti aizsākās 1855. gadā Parizē,
kad Vispasaules sasniegumu izstādei gatavojoties, virs, värdā
Napoleons Trešais, izdeva pavēli izvēlēties un izrādit visiem labāko
Bordo (Bordeaux) ir vieta, kur ražo ļoti labus baltvinus, kā
ari izcelsmes vieta izciliem deserta viniem, bet savu primäro
vispasaules ievēribu Bordo reģions ir ieguvis un turpina uzturēt ar
saviem sarkanvīniem. Unikālus Bordo sarkanvīnus padara vairāku
Medokas piļu (C
viens no Graves ieguva prestižo Grand Cru Classe
Siem
eau) vinus. Tādejādi 60 vindari no Medokas un
(Cha
apstākļu kopums un sakaribas. Pirmkārt, tie ir laika
tå ir specifiskā augsne, kas
kirties, treškārt, tāsi
Intorciasse novertējumu,
kuru izmantot savu vinu apzīmēšanā. Interesants fakts - tikai tris
ie Gran
a apstākļi, otrkārt,
tatijums asas vinogas - Cabernet Soar krasi
stiemderner Sauvignon
starp
P Bordo apakšreģioniem
atšķirties,
un Merlot
Cru Classe vini, savukārt visu ipašo mazo slaveno
apgabalu vini kopā veido tik 20% no visa Perdeno Bordo reģiona
80% ir vini, uz kuru
ellation Origin Controlle) vai Bordeaux Superior AOC. Tie ir
amo nianšu izkopšanu, papildinot to ar Cabernet
l iespējamo
Franc, kā ari nedaudz Petit
piemērojoties globālajai sasilšanai, ir atļautas jaunas - maz
zināmas karstuma un sausuma izturigas selekcionētas vinogu
šķirnes, kuras domājams, ka, ilgtspējigi raugoties, nodrošinās
Bordo vinu dominanci pasaules kvalitatīvāko vinu dārziņā arī
turpmākos neskaitāmos gadus. Ceturtkārt, tas ir cilvēks – vīndaris,
Verdoux un
Malbec vinogām.
nogam, Šobrid,
no visa
u etiketēm redzam apzimējumu Bordeaux AOC
vini, kuru ražošanā izmantotas vinogas, kas novāktas visā lielajā
Bordo reģionā, ļaujot vindariem variet ar
ikgadējo ražu, lespējams, ka būsiet dzirdējuši vina ekspertu leksikā
inogu šķirnēm un
कक ललाति
s par Bordo "labo krastu" un "kreiso krastu", tad nu
apzīmējumus
ziniet, ka tas nav tikai kāda vīna snobu pār
bet gan vissvarigākais termins, tai 1zpratu izpe
ceļošanu – kad iepazisiet Bordo vecpilsētu, izpētisiet tās muzejus
un parkus, visticamākais, dosieties
uz Medokas
Bordo apskati vēl nebeidziet – noteikti atrodiet laiku aizdoties uz
viduslaiku Sentemiljonu, pilsētiņu pakalnā, kurā vinogulāji pavisam
reāli ienāk pilsētā un pilnibā nosedz tās perimetru, veidojot
prestižāko Labā krasta Bordo vina apakšreģionu.
वि ि क
lai izprastu Bordo vinU, Tänat
ir ar
dosieties
vina pilim.
s apskates ceļojumā
jeb slavenākajâm Chateau. Lūdzu, ar to
Virtuve - Bordo mazliet jocigā kārtā ēdienu ziņā nav saistīta
ar saviem slavenajiem sarkanviniem – saderigajiem viniem
- Atlantijas okeāna Biskajas līča piekraste ir centrālā vieta ļoti
kvalitatīvo austeru zvejniecibai un audzēšanai. Papildus tam, par
tradicionālajiem vietējiem ēdieniem, kas pilnigi noteikti saskan
vietējiem sarkanviniem, ja vien tie ir pienācīgi nogatavojušies,
noteikti ir jāuzskata zosu aknu pastēte un citi no zosīm pagatavotie
ēdieni, jo šo putnu audzēšana ir šeit ārkārtīgi plaši izplatītā.
ar
8 VĪNU KATALOGS /Pavasaris 2021
www.rimi.lv/vina-darzs