Latvijas vīni
PAAUDZES
Katram no Latvijas vīndariem ir savs stāsts un savs ceļš. Lūk, ko es Vīna Katalogā
rakstīju par Mārtiņu no “Abavas Vīniem” pirms četriem gadiem:
MĀRCIS MITREVICS
VĪNA GARŠU SADERĪBA
Mārtiņš no “Abavas Vīniem” ir viens no tiem pozitīvi trakajiem sapņotājiem, kuri
spītīgi cenšas Latvijas apstākļos izaudzēt vīnogu vīnu! Abavas ielejā netālu no
Sabiles Mārtiņš ar Lieni un palīgiem kopš 2010. gada audzē un eksperimentē ar
visdažādākajām vīnogu šķirnēm. Mārtiņš šos eksperimentus sauc par savu “dārgo
hobiju”, bet skatoties viņa aizrautībā, uzņēmībā un neatlaidībā, kā arī bezbailībā
uzņemties dažādos riskus, es apgalvoju, ka reiz arī šis viņa sapnis – par visiem
pieejamu vīnogu vīnu, audzētu un darinātu Latvijā, piepildīsies!
Toreiz, rakstot un domājot par Mārtiņa trako ideju:
pieejamā apjomā izaudzēt vīnogas sava vīna
pagatavošanai, es prātoju, ka gan jau kādi desmit gadi
vēl paies līdz pirmajiem vērā ņemamajiem rezultātiem.
Mani pieņēmumi balstījās uz to, ka, lai cik strauji globālā
sasilšana neuzlabotu Latvijas vīnogu vīna audzētāju
izredzes, tomēr mūsu laika apstākļu neprognozējamība
un pārmērīgais mitrums ir nepārvarami šķēršļi. Šodien es
esmu priecīgs par to, ka esmu kļūdījies! “Abavas vīni” jau
šogad ir gatavi Rimi Vīna dārza apmeklētājiem piedāvāt
Latvijā audzētu vīnogu vīnu, un pie tam ne jau šādu
vai tādu, bet garšīgu! Un tas viss, pateicoties Barkānu
ģimenes uzņēmīgajam fanātismam! Turklāt ģimenē jau ir
nostabilizējies vēl viens – nākamās paaudzes vīndaris.
ESIET PAZĪSTAMI - NIKLASS BARKĀNS, LATVIJAS
VĪNOGU VĪNDARIS OTRAJĀ PAAUDZĒ
Niklass jau tagad ir gājis tālāk par tēvu – viņš ir ieguvis
augstāko izglītību vīndarīšanas amatā, saņemot
bakalaura grādu Lielbritānijā. Kāpēc tieši miglas salās
nevis piemēram Francijā vai kaut kur tuvāk mums,
piemēram, Vācijā? Tāpēc, ka Anglijā Niklass mācījās ar
līdzīgākos apstākļos savas prasmes pielietot gribošajiem.
Izaudzēt Chardonnay Francijā, vai Primitivo Itālijā, kur
ir vislabvēlīgākie vīnogu augšanas apstākļi un gadu
tūkstošiem noslīpēta vīna darināšanas māksla, it kā nav
nekas īpašs, bet pamēģini to izdarīt Anglijā, Nīderlandē,
Skandināvijā vai Baltijā!
Bez zināšanām un lietu sapratnes ilgtermiņā nekas nevar
notikt. Tā, piemēram, Mārtiņš savus centienus izaudzēt
Latvijā vīnam derīgas vīnogas, sāka ar loģisko iesācēja
soli – atvedot un savā dārzā Abavas ielejā iestādot
dažnedažādas mums zināmas un atzītas vīnogu šķirnes.
Doma skaidra – ir taču jāsaprot, kas pie mums augs
labāk – rīslinga, šardonē vai varbūt saviņjona vīnogas?!
Izrādās, runa nav par to, kurš augs labāk - iznākums bija,
Secinājums vienā teikumā – laika apstākļi pie mums NAV
piemēroti šādu vīnogu audzēšanai. Bet tas nebija punkts,
vismaz ne priekš Barkāniem. Turpinot meklēt, pētot
vēsturi un iepazīstot eksperimentus Pūres dārzkopības
skolā, tad apbraukājot mūsu pusei tuvāk esošos Eiropas
selekcionārus un mācoties no tiem, Abavas vīna dārzos
parādījās vīnogu stādi ar jocīgiem nosaukumiem –
Severnaja, Solaris, Muscaris, Zilga, Skujiņa, Valiant
– mūsu parastajos vīna plauktos tādas nesatikt. Kas tās
tādas?
Tās visas un vēl daudzas citas, ar kuru audzēšanu
joprojām eksperimentē “Abavas Vīni”, ir speciāli
selekcionētas un krustotas vīnogu šķirnes - hibrīdi, kuras
ilgus gadus ir veidotas dažādās audzētavās un institūtos.
Lai vai cik slavenas būtu mums visiem zināmās franču,
itāļu vai vācu vīnogu šķirnes, viņām visām ir viena liela
problēma – tās gadu desmitus un pat gadu simtus tiek
klonētas no sava mātes koka un šajā laikā ir kļuvušas
vārgas pret jebko, kas ir ārpus šo vīnogu ierastās vides
jeb augšanas zonas. Un ticiet man – Latvija ir ļoooti
ārpus tā visa! Mazpazīstamās vīnogu šķirnes, savukārt,
ir veidotas, krustojot ierastās Eiropas vīnogu šķirnes ar
aukstumizturīgākām Ziemeļamerikas vai Āzijas mitruma
izturīgākām vīnogu šķirnēm, mēģinot pielāgot tās
augšanai skarbākos apstākļos.
ka NEVIENA no vīna pasaulē plaši zināmajām vīnogu
šķirnēm pie mums pilnvērtīgi nenes augļus. Jā, protams,
varbūt, kādā veiksmīgā gadā, kādā laimīgā apstākļu
sakritībā, mikroskopiskos daudzumos kaut kad un kaut
kas - dažu desmitu pudeļu apjomā un dzeramā kvalitātē
arī varētu izdoties. Bet ne stabili un kaut cik prognozējami.
10 VĪNU KATALOGS / Ziema 2022
Burgundijas mūkiem vajadzēja kādus četrus
gadsimtus un kādas piecpadsmit paaudzes,
lai radītu Burgundijas vīnam pasaules
slavu. Mārtiņš Barkāns savai idejai ziedojis
divdesmit divus gadus. Bet Niklass vēl ir tikai
ceļa sākumā…
Uzzini vairāk par vīnu: www.rimi.lv