Gruzijas vīni
KAS SLĒPJAS AIZ GRUZĪNU VĪNA
UMANO ETIĶETES?
MĀRCIS MITREVICS
VĪNA GARŠU SADERĪBA
Iesākumā man vienkārši iepatikās tas gruzīnu onkuļa tēls uz Umano etiķetes, bet nogaršojot vīnu, es sapratu, ka tam ir
jābūt Rimi Vīna dārzā. Vēlāk, jau iepazīstot ražotāju, es sapratu, ka stāsts nav tikai par pudeles vai etiķetes dizainu.
TRADĪCIJAS.
Gruzijā vīnogulāji vienmēr ir tikuši uzskatīti
par svētu, dievišķu augu, un arī pašam vīnam bija sakrāla
funkcija. Tradicionālā gruzīnu vīna darīšana tiek veikta
"Qvevri" un šī metode joprojām tiek praktizēta visā Gruzijā.
"Qvevri" ir milzīgs amforas formas māla trauks, ko izmanto
vīna ražošanai, nogatavināšanai un uzglabāšanai. Vīna
pagrabi ar ieraktajiem Qvevri, joprojām tiek uzskatīti par
vissvētākajām vietām gruzīnu ģimenes mājās. Qvevri vīna
darīšanas tradīcija nosaka vietējo dzīvesveidu un veido
neatņemamu vietējās kultūras identitātes un mantojuma
daļu. Kopš 2013. gada Qvevri ir iekļauts UNESCO
nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Pēdējos gados
pasaulē novērojami arvien lielāki centieni atgriezties
pie sentēvu metodēm un paražām. Tāpēc arī pie mums
specializēto veikalu plauktos un labākajos restorānos
arvien biežāk parādās Qvevri vīni, līdzīgi kā Amforas
vīni no Portugāles vai vīna veids, ko angliski runājošie
apzīmē kā Orange wine. Sekojot jaunākajām tendencēm,
arī Rimi Vīna dārzā drīzumā varēsiet atrast tradicionālos
Qvevri vīnus, kas tiks Jums piedāvāti jau iemīļotā gruzīnu
tirdzniecības zīmola Umano ietvaros.
KVALITĀTE. Umano ražotājs ir uzņēmums – Gruzijas
Vīna Korporācija (Corporation Georgian Wine), kuru
veiksmīgs nekustamā īpašuma biznesmenis Dmitrijs
Nozadze dibināja salīdzinoši nesen – 1999. gadā.
Uzņēmuma mērķis, no pirmās tā dibināšanas dienas, ir
ražot vislabākās kvalitātes Gruzijas tradicionālos vīnus
un iepazīstināt ar tiem visu vīna cienītāju pasauli. Vīna
darītava atrodas uz 20 hektāriem zemes Kahetijas
reģionā, Tsinandali ciematā, kas labi pazīstams kā
vīndarības sirds un mums asociējas ar īpašo Gruzijas
sauso gaišo vīnu, kas arī nes šī ciematiņa nosaukumu.
Ražotne ir pilnībā aprīkota ar augstākās kvalitātes
Rietumeiropā ražotajām ražošanas iekārtām, itāļu Della
Toffola nerūsējošā tērauda tvertnēm, kā arī ar moderno
vācu Fimmer pudeļu pildīšanas iekārtu, kas dod iespēju
sasniegt 600 000 pudeļu jaudu mēnesī. Tajā pat laikā
zem vīndarītavas ieraktas atrodas 70 tradicionālās
"Qvevri" krūkas, bet pagrabā - 70 ozolkoka mucas. CGW
uzņēmums bija viens no pirmajiem savā jomā Gruzijā, kas
tika akreditēts ISO 9001 kvalitātes vadībā un ISO 22000
pārtikas nekaitīguma vadības sistēmās. Ražošana šeit
ietver visu tehnoloģisko procesu ķēdi, sākot no vīnogu
gatavības kontroles, turpinot ar vīna fizikāli ķīmisko
parametru noteikšanu, kā arī vīnu organoleptisko kontroli.
Tā rezultātā vīns tiek ļoti precīzi klasificēts ikkatrā tā
radīšanas solī, kas padara šos vīnus vienkārši izcilus,
ar pārsteidzošu aromātu un garšu. Uzņēmums ir viens
no vadošajiem vīna eksportētājiem Gruzijā, šobrīd
"Corporation Georgian Wine" eksportē savus augstākās
kvalitātes vīnus uz vairāk nekā 20 valstīm, tostarp ASV,
Kanādu, Somiju, Izraēlu, Norvēģiju, Poliju, Franciju, Ķīnu
un Latviju, kā arī citur pasaulē.
IDENTITĀTE.
Bez vietējiem zemniekiem šādas
korporācijas un attiecīgi arī Umano vienkārši nebūtu.
Vietējie vīnogu audzētāji, kuri audzē vīnogas savos
Kahetijas vīna dārzos tieši korporācijas vīniem, ir
uzņēmuma galvenais pamatkapitāls. Tiekoties ar
uzņēmuma dibinātāju un līdzīpašnieku Dmitriju,
visspēcīgākās manas sajūtas bija par viņa patieso
cilvēcību un ģimenes tradīciju izkopšanu. Manī radās
pārliecība, ka šis nu gan ir tas cilvēks, kurš jebkuru lietu
dara no sirds un ar ticību labajam. Dmitrijam ir svarīgi
zināt, ka viņa radītais vīns arī tirgots tiks ar mīlestību pret
zemi un ģimeni. Viņš mani pārsteidza līdz apmulsumam,
jo, pirms runāt par vīnu un tā tirdzniecību, Dmitrijs
izstāstīja par savu ģimeni un lūdza, lai es izstāstu par
savējo, par manām tradīcijām, par manām pārliecībām,
par manu dzīves uztveri. Radās sajūta, ka viņš grib
pārliecināties, vai es savu darbu daru tikpat labi un
no sirds, kā neapšaubāmi to dara viņš. Savā komandā
Dmitrijs ir sapulcinājis tieši šādus, līdzīgi domājošus,
turklāt ar visaugstākajām zināšanām apveltītus cilvēkus.
Piemēram, Dmitrija galvenais vīndaris Giorgijs ir
vīndarības asociētais profesors, daudzu vīna konkursu
žūrijas loceklis un valsts vīna aģentūras degustācijas
komisijas pastāvīgais loceklis, savukārt, galvenais
ražošanas tehnologs Teopane ir lauksaimniecības un
biosistēmu inženierijas maģistrs.
Iepazīstot Dmitriju un cilvēkus, kuri pie viņa
strādā, es esmu drošs, ka tas nav vienkārši
veiksmīgs zīmols. Aiz Umano etiķetes
stāv tradīcijas, kvalitāte, identitāte, bet visu
pirmkārt – Cilvēcība!
8
VĪNU KATALOGS / Ziema 2022
Uzzini vairāk par vīnu: www.rimi.lv