ŠOREIZ PAR KALTĒŠANU -
tik vienkāršo un ļoti efektīvo
metodi produktu saglabāšanai
ziemai.
Visbiežāk kaltē augus tējām, augļus, ogas
un sēnes, tomēr vērts atcerēties, ka sulīgos
augļus un ogas lielā mitruma dēļ būs grūti
izkaltēt un tos labāk saldēt.
Augus, dārzeņus, augļus un ogas ievāc to
pilngatavībā, noteikti sausā laikā, lai tajos
mazāk mitruma.
Drogas tējām vai garšaugus vēlams kaltēt
vējainā, no tiešiem saules stariem un
mitruma pasargātā vietā, piemēram verandā
vai nojumē.
Savukārt saknes nomazgā, nosusina,
sagriež gabaliņos un kaltē saulē, jo saknēm
saule nekaitē. Var kaltēt malkas plītī vai
cepeškrāsnī 40-50 C° temperatūrā, gaisa
apmaiņai atstājot durtiņās nelielu atvērumu.
Šobrīd nopērkami elektriskie žāvētāji, kur
var žāvēt gan tējas, gan dārzeņus, augļus,
ogas un sēnes, vien jāseko līdzi norādītajai
instrukcijai.
KONSERVĒŠANAS
PIEDERUMIEM
-25%
TRAUKU SAGATAVOŠANA
KONSERVĒŠANAI
Nepareizi sagatavoti trauki
var būt vide, kurā vairojas
mikrobi - pūšanas, rauga un
pelējuma sēnītes, baktērijas.
Lai šāda veida baktērijas justos labi, tām ir
nepieciešams ūdens, gaiss, un vielas, ar ko
baroties. Ja kāda no šīm trim komponentēm
vidē iztrūkst būtiskām problēmām
nevajadzētu būt.
Svarīgi ir sterilizēt traukus, kur tiks uzglabāti
konservētie produkti.
Tos mazgā, tad novāra vai piepilda ar
verdošu ūdeni, vai izkarsē cepeškrāsnī.
Trauku mazgājamā mašīnā var izmatot
režīmu mazgāšanai augstā temperatūrā.